Placeholder image
Placeholder image

Vår store folkesykdom!
Astma og allergiutviklingen de siste 50-60 år, viser at vi har en folkesykdom som er utenfor kontroll - og økningen pr. år er formidabel - og verre skal det bli.

I dag rammes både voksne og barn av allergier og astma - hvor økningen har klar sammenheng med innemiljø og den økende innaktiviteten blant unge.Skremmende tall.
Over 3 millioner mennesker i Norge har astma eller allergi i en eller annen form.

Astma, allergi eller overfølsomhet finnes hos ca. 40 % av barn og unge.

Nå har en av fem tiåringer fått diagnosen astma.

Det dør 3 ganger flere av astmatiske sykdommer enn av trafikkulykker.

Sykelighet og dødelighet av astma er firedoblet på 50-60 år.

Økningen har klar sammenheng med innemiljø og økende innaktivitet blant unge.Fanden er allerede en leieboer.
Det er ikke nødvendig å male fanden på veggen - han er allerede en leieboer, sier de ved Statens institutt for astma og allergi på Voksentoppen i Oslo.

De sier videre at det ikke er noen grunn til å tro at allergiøkningen skyldes arvelige egenskaper, da disse ikke har forandret seg så mye på 50-60 år.

Likeledes er det naivt å tro at disse sykdommene ikke vil forsette å øke uten forebyggende tiltak.

Jo lengre man venter med adekvate tiltak, jo vanskeligere blir det.Hva er astma?
Pust inn vanlig, sett et sugerør i munnen. Gå opp en trapp, beveg deg, og panikkfølelsen vil snart komme. Du får ikke pustet ordentlig - og omtrent slik føles det å ha astma.

Astma er en anfallsvis forsnevring av luftrørsgrenene (bronkiene) som i første rekke skyldes tre faktorer:

• Krampe i luftrørsgrenene.
• Fortykkelse av slimhinner.
• Økt produksjon av seigt slim.

Betydningen av hver av disse tre faktorer varierer fra person til person. Likeledes vil graden av hver enkelt faktor variere. For den enkelte vil anfallsmønsteret som regel være det samme hver gang, mens mønsteret fra en person til en annen kan være vidt forskjellig.Sykdommen med tusen ansikter.
Astmatikere påvirkes av luftforurensning, både ute og inne. Astma er ikke smittsomt, men når det gjelder allergisk astma regner man med en arvelig komponent. Astma kan i de letteste tilfellene vise seg som litt påfallende natthoste i forkjølelsesperioder, mens det i de alvorligste tilfeller, i løpet av timer, kan utvikle seg til livstruende anfall.

Over tid kan man også se at anfallsmønsteret hos den enkelte forandrer seg i retning av økende eller avtagende plager. Dette gjelder både intensiteten av plagene og varigheten. En kan derfor si at astma er en sykdom med "tusen ansikter".Hvem får astma?
Alle kan få astma, både barn og voksne. Ingen mennesker har noen garanti for ikke å få astma, selv i voksen alder.Allergi.
Allergi - som betyr "annerledes reaksjon" - er en form for overømfintlighet, uten at man kan si at all overømfintlighet skyldes allergi. Spesielle stoffer utløser de allergiske symptomene - stoffer man med et samleord kaller allergener.Hvem får allergi?
Ca. 40 % av befolkningen i Norge har allergi / overømfintlighet, og økningen årlig er skremmende.

Allergi kan utvikles i alle aldre, og som med astma har ingen mennesker noen garanti for ikke å utvikle allergi.

Allergi er ikke i seg selv arvelig, men man arver en disposisjon for å pådra seg allergiplager i en eller annen form. Slike plager kan variere fra ubetydelige til hardt belastende. Vanligst er astma, høysnue, helårlig allergisk snue, samt eksem og annet kløende utslett.Samfunnets røykvarslere.
Allergikere er samfunnets røykvarslere, og nå slår mange av røykvarslerne alarm. Dette er et varsel om at vi har gjort noe galt med miljøet vårt i mange år, sier Statens institutt for barn med astma og allergi.

Nordmenn flest blomstrer opp og løper ut i sola når våren kommer, men pollenallergikerne er ikke i stand til å dele de andres glede. For allergikerne er vår og sommer det samme som kløende øyne, rennende nese, hodepine og ubehag i hele kroppen.

Når allergien setter inn, blir slimhinnene overirritable, også for andre ting enn pollen. Enkelte får vondt i øynene av lys, for andre kan dagligdagse ting som deodoranter, parfyme, etc. forsterke plagene.

Selv om det er langt mer pollen i lufta på landet, er det flest pollenallergikere i byene. Grunnen er at pollenet i byer er mer aggressivt på grunn av forurensninger som binder seg til overflaten på de små kornene. Det er først og fremst svovel- og nitrogenforbindelser fra f.eks. bileksos som kan gjøre pollenet aggressivt på denne måten.

Både virusinfeksjon og luftforurensning kan utløse en latent allergi.Hadde prinsessen på erten allergi?
En av de mest forbløffende egenskapene ved allergireaksjoner er at det skal så utrolig små mengder allergifremkallende stoff til før kroppen reagerer.

Kanskje prinsessen på erten var allergiker, antyder de ved Statens institutt for astma og allergi på Voksentoppen i Oslo.

I så fall ville et ørlite grann ertestøv på den øverste edderdunsdynen vært nok til å ødelegge nattesøvnen for både prinsesser og vanlige borgere. Mange allergikere har fått nattesøvnen ødelagt på grunn av mindre forurensning enn en ert.

Under krigen skjedde det at en og annen pølsemaker lurte inn litt fisk i pølsedeigen for å drøye kjøttrasjonen. Ingen kunne smake forskjell, og lureriet kunne gå upåaktet hen helt til en fiskeallergiker kom innom. En fiskeallergiker vil reagere med kraftige sykdomsutslag etter den første biten av en pølse med bare 1 gram fiskeprotein pr. kilo pølsedeig.

Ved hjelp av blodserum fra særlig allergiske mennesker er det til og med mulig å påvise 1 gram fiskeprotein utspedd i tusen millioner tonn vann. En slik følsomhet kan intet måleinstrument komme i nærheten av.Allergener som påvirker luftveiene:
* Husstøv
* Midd
* Muggsoppsporer
* Pollen
* Dyrehår
* Dun
* Matos
* Røyk
* Parfyme
* HårlakkNæringsmidler man inntar:
* Fisk
* Egg
* Melk
* Krydder
* Belgfrukter
* Bær
* Sitrusfrukter
* Skalldyr
* Grønnsaksorter
* Nøtter
* Div. tilsetningsstofferStoffer man berører:
* Kjemikalier
* Metaller
* Kosmetikk
* DyrehårDyrehår fra husdyr inneholder sterke allergener.
Dyrehår eller -hud som finnes i besøkendes klær, kan være nok til å starte et anfall.Pollen.
Pollen er blomsterstøv fra hannblomster hos vindbestøvede trær, blomster og gress. I blomstringstiden frigjøres store pollenmengder til atmosfæren. Det er påvist at selv 20 pollenkorn pr. kubikkmeter luft kan fremkalle allergisymptomer. En eneste bjørkerakle inneholder 4-5 millioner pollenkorn som løsner og driver med vinden når de blir modne.

Hos en virkelig allergisk person kan 3-4 pollenkorn være nok til at øyet de lander i hovner opp og lukkes. For en pollenallergiker finnes det ingen steder å gjemme seg. Selv i Finnmark er det eksempler på epidemilignende utbrudd av bjørkeallergi lenge før bjørkeblomstringen satte inn. Dette skyldes at pollenet hadde blåst nordover fra Sør-Finland.Matos.
Matos fra fisk og egg som stekes eller kokes, samt mel og ertestøv kan også være sterke allergener.Røyk / parfyme.
Tobakksrøyk og visse parfymetyper kan også fremkalle allergiske reaksjoner hos enkelte.Krom og nikkel.
Krom og nikkel er de viktigste kontaktallergenene i boliger. Disse metallene finnes blant annet i kjøkkenredskap, dørhåndtak og kjøkken- og baderomsarmatur.Husstøv.
Husstøvet er rikt sammensatt av flere tusen forskjellige stoffer som; svevestøv, midd, pollen, muggsoppsporer, bakterier, virus mikroorganismer, tekstilfibre, mineralull, plastfibre, dioxiner, kullos, fluorkarboner, karbondioksid, nitrogénoksider, silikater, ozon, radon, mm.Muggsopp.
Muggsopp er enkle planter som lever som snyltere på andre levende vev og finnes overalt. Soppene formerer seg ved soppsporer som kan bæres med vind og luftstrømmer over lange avstander og enkelte sopptyper er kraftige allergener.

Gode vekstbetingelser for muggsoppen er det bl.a. der det er mye husstøv. Fuktighet, varme og mørke er også faktorer som fremmer soppveksten. Det vil derfor være stor soppdannelse i stoppede møbler, gamle madrasser, mørke kjellere, badesluk, mørke skap, ventilasjonsluker, og i vedkurven ved peisen.

Hytter eller hus som har stått avstengt i lang tid med dårlig ventilasjon vil ha en menge soppsporer i luften.Advarsel!
Statens institutt for astma og allergi på Voksentoppen i Oslo advarer mot bruk av luftfuktere og vannbaserte støvsugere - da disse er et godt grosted for muggsopp og mikroorganismer

Placeholder image
Placeholder image