Placeholder image
Placeholder image


Midd fremkaller allergi.
Vis oss soverommet til ditt barn, og vi vil fortelle deg hvor stor sjansen er for at barnet vil utvikle allergi eller astma.

Vi har alle midd i våre hjem, og støvmidden er den største risikofaktoren for å utvikle allergi eller astma. Det kravler millioner av midd i sengemadrassen, i puter, sengetøy, gardiner, møbler og tepper.   Det er også midd i barnas kosedyr.
Ja dessverre, selv i barnas kosedyr trives midden - særlig hvis kosedyret blir litt fuktig av og til - og ikke vaskes for ofte.

   Flere tusen midd i et gram støv.
Selv om vi omgir oss med midd i alle rom, er det lett å forstå at det er sengemadrasser og sengetøy som byr på de beste boforhold iht. varme, fuktighet og mat (døde hudceller), og derfor er konsentrasjonen av midd størst på soverommet.

   Middens avføring er farlig.
Det er ikke midden i seg selv som er farlig, men derimot middens sekret, middens avføring og døde middorganismer.

I tillegg til at døde middorganismer og middens avføring avgir gasser som vi inhalerer, tørker dette inn - går i oppløsning og virvles opp i luften og "haiker" med de mikroskopiske støvpartiklene vi hele tiden innånder.

Partikler fra middens avføring, fortsetter å utløse allergiske reaksjoner også etter at midden som produserte dem er død.

   Støvmidden er en parasitt.
Støvmidden (Dermatophagoides) er ikke noe insekt, men derimot mikroskopiske små spindeldyr (parasitter) som livnærer seg på hudrester fra mennesker og dyr.

Støvmidden har 8 kloaktige ben formet som tynne padleårer som hjelper dem til å forflytte seg.

Hunnmidden legger mellom 35-50 egg, og en ny generasjon midd produseres hver tredje uke.

   Gjør tiltak.
Vitenskapelige studier av personer som er allergiske mot støv, har vist at hvis tiltak gjøres for å minske kontakten med støvmidd, synker allergireaksjonene.

Hovedvekten legges på soverommet, noe som er naturlig i og med at det er der vi tilbringer ca. en tredjedel av døgnet, og fordi det er der hvor konsentrasjonen av midd er størst.

   Sengemadrasser og sengetøy.
Som nevnt ovenfor, er det sengemadrasser og sengetøy som byr på de beste boforhold for midd iht. varme, fuktighet og mat.

Spesielt om våren kan man fremdeles se at enkelte mennesker tar sengemadrassen ut i det fri - for deretter å banke madrassen.

Dersom de hadde vært klar over hva de utsetter seg for - med alle avføringspartiklene fra midden og døde middorganismer som virvles opp fra madrassen og rundt i luften de innånder, hadde de aldri gjort dette uten først å ta på seg en støvmaske.

Når det gjelder lufting av sengetøy, har vi fått inn med morsmelken at dette skal luftes, enten ved å henge sengetøyet i vinduskarmen, på et rekkverk eller på en tørkesnor. Etter at man har luftet sengetøyet sier man til seg selv: "Nå skal det bli deilig å legge seg i rent og friskt sengetøy".

Dette er å lure seg selv. Når man lufter sengetøyet i det fri, vil det for det første feste seg pollenstøv og forurensningspartikler fra luften i sengetøyet, selv om man rister sengetøyet aldri så mye. For det andre kan man bare tenke tanken på hva sol og sommervarme gjør med alle middeggene i sengetøyet - man fremskynder klekkeprosessen.

   Fjern midd i sengemadrassen.
For å fjerne midd i sengemadrassen skal man ikke banke madrassen 1 gang pr. år, men derimot 12 ganger pr. år.

Men man skal ikke banke madrassen ute i det fri, man skal banke madrassen der den ligger.

Minimum 1 gang pr. måned (oftere dersom det er allergi i familien) støvsuger man madrassen der den ligger med Fairfax motoriserte munnstykke, som bl.a. er utviklet for å fjerne midd fra sengemadrasser.

   Fjern midd i sengetøyet.
Minimum 1 gang pr. uke anbefales det å legge sengetøy, pute og barns kosedyr ned i en plastsekk. Stikk Fairfaxslangen ned i sekken og hold åpningen på sekken rundt slangen slik at det ikke kommer luft til. Start Fairfaxmaskinen og sug ut luften fra plastsekken. Når sekken er vakumert, fortsett i ca. 30 sekunder før maskinen slås av.

NB!
Gjør man dette med en ordinær støvsuger risikerer man at motoren brenner.

Fairfaxmaskinen er imidlertid konstruert for å tåle denne belastningen.


Placeholder image
Placeholder image